Home
empty
      /   uitgelicht  /   energiezuinige_ventilatie

Energiezuinige ventilatie


Gezond binnenklimaat met energiezuinige ventilatie is rialiseerbaar met de aanschaf van een type ventilator die over een EC motor beschikt.

 
Begrippen

Rotor - het ronddraaiende deel van een elektromotor.
Stator - het stilstaande gedeelte van een elektromotor. 


EC motoren zijn elektromotoren met permanente magneten op de rotor en gebruiken elektronica om de spanning en stroom op de motor aan te sturen. EC motoren hebben geen borstels die de levensduur verkorten zoals bij AC motoren. Doordat ze elektronica hebben die de stator aanstuurt en dus geen energie hoeven te verpillen die het rotorveld induceert, geven ze betere prestaties en geven ze minder warmte af dan AC motoren. Een ander voorkomend voordeel is dat de levensduur aanzienlijk wordt verlengd met het aanschaffen van een EC motor!

Een nadeel is de hogere aanschafprijs, echter doordat de motor zuiniger is en een langere levensduur heeft wordt het nadeel in een later stadium omgezet in een voordeel. Het is een win-win situatie. De EC motoren worden heden gebruikt voor toepassingen waar een hoge motor efficiëntie, betrouwbaarheid en bestuurbaarheid gewenst wordt. 

Voordelen EC motor:

  • Hoog rendement
  • Energiebesparend
  • Langere levensduur
  • Minder onderhoud
  • Groter werkbereik
  • Optimaliseren en integreren snelheidsregeling

Nadelen EC motor:

  • Aanschafwaarde (echter wordt deze na verloop weer terugverdient door langere levensduur en energiezuiniger)​
EC-motor gedreven ventilator van ÔstbergVentilatoren met EC motor

De energiezuinige kwaliteitsproducten van Östberg zijn leverbaar voor de meeste ventilatie toepassingen. De CK buisventilatoren zijn leverbaar met AC en EC motoren. De EC motoren kenmerken zich vanwege de energiezuinige motor.
 
De motoren van Östberg zijn gecertificeerd volgens ISO 9001 en ISO 14001 en voldoen deswege aan alle kwaliteits- en milieunormen. De strenge eisen garanderen een milieuvriendelijke vervaardiging en een hoge kwaliteit van de motoren.