24/7 Gratis advies
Vakkundige installatie
Snelle levering in NL & BE
Keurmerk: Trusted Shops

Wat is ventilatie?

Het vervangen van vervuilde lucht door schone lucht kan op een natuurlijke manier (via roosters in ramen of gevels) of op een mechanische manier gebeuren, door bijvoorbeeld een ventilator als “hulpstuk” te gebruiken.

Waar is ventilatie voor nodig?

Een gemiddeld persoon ademt dagelijks ongeveer 11.000 liter lucht in en uit, zo’n 20.000 ademhalingen per dag. Een goed geventileerde ruimte zorgt voor een gezond binnenklimaat en draagt hierdoor bij aan een betere gezondheid voor mensen.

Er zijn een aantal aspecten om de kwaliteit van lucht te bepalen, wat zit er eigenlijk in de lucht die wij dagelijks inademen? Hoe gezond is deze lucht eigenlijk voor ons?

 • Zuurstof- en kooldioxideconcentratie; veroorzaakt benauwdheid in de gebouwen.
 • Concentratie van schadelijke stoffen in de lucht zoals: hoge concentratie van tabaksrook, uitlaatgassen, stof die schadelijk zijn voor de gezondheid en veroorzaker van verschillende long- en huidziekten.
 • Slechte geuren zorgen voor ongemak en irritatie.
 • Een te hoge of te lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat we ons ongemakkelijk gaan voelen, kan acute aandoeningen veroorzaken.
 • Luchtvochtigheid is ook belangrijk voor ons binnenklimaat: deuren, kozijnen, meubels kunnen namelijk gaan krimpen. Het beste binnenklimaat ligt tussen de 21 -23 C. hogere of lagere temperaturen beïnvloeden onze fysieke en mentale activiteit.

Ventilatiesystemen A, B, C, D

De richting van luchtcirculatie is altijd hetzelfde: toevoer langs de droge ruimten (woonkamer, slaapkamer) en dan vervolgens via doorvoeropeningen, in de vorm van binnenmuurroosters of kieren onder de deuren, naar de natte ruimten (badkamer, keuken en wc). Daar wordt de lucht afgevoerd.

Naargelang die toe en- afvoer natuurlijk of mechanisch gebeurt, onderscheiden we vier verschillende systemen om gecontroleerd te ventileren:Ventilatiesystemen

 • Systeem A: natuurlijke toe en- afvoer
  Bij systeem A gebeurd de luchtcirculatie op natuurlijke wijze, dit door klimatologische drukverschillen. De lucht komt de woning binnen via regelbare toevoeropeningen, zogenaamde RTO’S in ramen, muren of dak. De vervuilde lucht wordt afgevoerd via regelbare afvoeropeningen in een verticaal kanaal boven het dak.
 • Systeem B: mechanische toevoer natuurlijke afvoer
  De afvoer gebeurd op dezelfde wijze als bij systeem A, maar de luchttoevoer vindt mechanisch plaats met behulp van ventilatoren.
 • Systeem C: natuurlijke toevoer mechanische afvoer
  De toevoer is als in systeem A (met RTO’S). De afvoer gebeurd mechanisch via afvoeropeningen met extractieventielen. Binnen dit systeem is er ook een keuze in gestuurde ventilatie d.m.v. ingebouwde sensoren.
 • Systeem D: natuurlijke toevoer mechanische afvoer
  In dit systeem gebeurd alles mechanisch: zowel de toe- als de afvoer van lucht worden geregeld. Het systeem is volledig regelbaar, er is een goede balans tussen aan- en afvoer. Men gebruikt hier 2 kanalen; 1 voor toevoer (TO) en 1 voor afvoer(AO).

Handige ventilatie-weetjes!

 • Het ventilatiesysteem moet ervoor zorgen dat er een ideale luchtbalans wordt gewaarborgd. Belangrijk is om zeker naar de luchtinlaat te kijken! Bij onvoldoende luchtinlaat zal het zuurstofgehalte afnemen en vochtigheid en stoffigheid toenemen. Dus een goed geregeld ventilatiesysteem is een gezamenlijke werking van lucht toe- en afvoer.
 • Toevoer- en luchtafvoeropeningen kan men creëren door roosters in deuren en ramen te plaatsen.
 • Mechanische ventilatie is de enige oplossing voor luchttoevoer in de kamers.

Berekeningen van de benodigde luchtventilatie en aanbevelingen voor ventilatieontwerp

Er zijn een aantal berekeningen en formules om uit te rekenen wat de benodigde luchtventilatie zou moeten zijn voor een bepaalde ruimte. Als dit bepaald is kunnen we verder kijken naar een geschikt ventilatieontwerp, dit verschilt natuurlijk per situatie.

Wilt u een bepaalde ruimte ventileren? Wij adviseren u graag met een passend ventilatiesysteem.

© 2023 Alle rechten voorbehouden | Powered by iClicks